Preguntes freqüents
QUÈ ÉS L'ALZHEIMER?
L’Alzheimer és una malaltia cerebral, no contagiosa, progressiva i irreversible, que altera la personalitat i destrueix de forma gradual la memòria d’una persona, igual que les habilitats per aprendre, raonar, fer judicis, comunicar-se i dur a terme activitats quotidianes. Aquestes habilitats es perden com a conseqüència de la mort d’un tipus de cèl·lules del cervell, les neurones.
QUINS SÓN ELS SÍMPTOMES DE LA MALALTIA?
No resulta senzill donar una llista de símptomes de la malaltia. No obstant, haurem d’estar alerta si algú del nostre entorn incorre en les següents situacions pròpies de la malaltia d’Alzheimer:
- Oblits o dificultat per recordar informació recent – què s’ha menjat o què s’ha fet durant el dia. Oblits de dates o fets rellevants, el dia de la setmana o l’any en curs.
- Repetició en bucle del mateix tema o pregunta – on anem demà o qui vindrà de visita.
- Dificultat per a seguir instruccions, realitzar la comptabilitat domèstica, prendre la seva medicació correctament, cuinar, anar a comprar o vestir-se.
- Necessitat de comptar amb l’ajuda d’altres persones per fer coses que abans feia sola o necessita molt més temps per fer-les.
- Dificultat per orientar-se en llocs coneguts – com no saber tornar a casa quan ha sortit a comprar o confondre els llocs on acaba d’estar o en els quals es troba en aquest moment.
- Confusió amb la identitat de les persones i dificultat per apreciar el pas del temps – com confondre coneguts actuals amb altres del passat.
- Dificultats per seguir una conversa. Mostra un llenguatge empobrit, sovint amb dificultats per donar nom a objectes quotidians o abandonar una conversa a mitges sense ser conscient.
- Pèrdua d’objectes personals importants o diners.
- Alteracions del judici que propiciïn que caigui fàcilment en enganys per part d’altres persones.
- Alteracions de la cura i la higiene personal i de la llar.
- Falta d’interès o dificultat per realitzar activitats a què la persona era aficionada.
- Pèrdua d’interès per la interacció social amb altres persones. Dificultat per interpretar bromes o l’estat d’ànim dels altres.
- Canvis de personalitat – sovint la persona es torna més desconfiada i fins i tot agressiva, o pot estar deprimida i plorar sense motiu aparent.
- Nerviosisme en ambients o situacions noves en què la persona té dificultats per controlar-les.
CONSEQÜENCIES PROPIES DE L’ENVELLIMENT
- Oblidar ocasionalment les dates assenyalades – aniversaris, activitats programades com ara una visita al metge.
- Tenir errors ocasionals en les activitats de la vida diària – com per exemple al cuinar- i ser conscient que s’han comès.
- Necessitar l’ajuda per a la utilització d’aparells nous – mòbil, màquines expenedores o electrodomèstics.
- Tenir dificultats per trobar una paraula exacta durant una conversa, però ser conscient del que es vol dir.
- Perdre coses de manera ocasional i ser conscient que el més probable és que les hagi perdut un mateix i, en general, ser capaç de trobar-les.
- Prendre decisions equivocades ocasionalment.
- Deixar de fer activitats socials o aficions simplement perquè no vénen de gust o per cansament.
- Acostumar-se a realitzar activitats d’una manera determinada i sentir-se incòmode amb els canvis.
- Tornar-se menys tolerant amb els altres o adquirir uns hàbits més solitaris.
- Sentir-se menys atret per les coses noves o adquirir hàbits de vida molt repetitius.
- Sentir-se mentalment menys àgil o tenir més dificultat per aprendre coses noves.
.
HI HA UNA CURA? QUIN ÉS EL TRACTAMENT?
No hi ha cap tractament que freni o modifiqui l’evolució de la malaltia. Existeixen medicaments que ajuden a pal·liar temporalment la simptomatologia de la malaltia. Entre els més freqüents hi ha la Rivastigmina (Prometax, Exelon), la Memantina (Ebixa, Axura), el Donepezil (Aricept) i la Galantamina (Reminyl).
SI NO EXISTEIX UNA CURA, PER QUÈ ÉS TAN IMPORTANT EL DIAGNÒSTIC?
Disposar d’un diagnòstic d’Alzheimer permet al propi malalt fer plans de futur i prendre les seves pròpies decisions abans que no pugui fer-ho. El diagnòstic és clau en el maneig i salut de la persona malalta. Una pèrdua de memòria no és necessàriament un diagnòstic de la malaltia. Una visita al neuròleg permetrà excloure la possibilitat que els símptomes tinguin una causa diferent i potencialment tractable. Arribat el cas que es diagnostiqui la malaltia, la persona malalta i els seus cuidadors podran comptar amb les cures i tractaments més adequats a l’hora de millorar transitòriament els símptomes.
QUÈ CAUSA LA MALALTIA D'ALZHEIMER?
Al contrari del que passa amb moltes altres malalties, actualment no coneixem la causa última de la malaltia d’Alzheimer.